fredag 12 december 2008

LUCKA 12 - Indigo


Indigo

Här sitter vi med ett glas vitt, blev bara så sugen på idag när vi passerade Systemet. Mindes den gångna sommaren och den eviga "bag-in-boxen" som alltid stod kall i kylen. Försökte väl få in lite sommar-fellings antar jag. Funkar ganska bra :P För övrigt kollar vi på Idol. Japp ni läste rätt! Go Kevin!!! Säger jag till alla er som undrar vad fasiken vi kollar på detta möget hehe! Samtidigt som detta spektakel pågår så tänkte jag berätta för er om indigo.

Som sagt indigo är ett känt färgämne sedan urminnes tider. Det kommer ursprungligen från Indien men odlas nu i de flesta tropiska länder. Det är huvudsak i bladet som färgen bildas som man sedan får fram genom en jäsningsprocess. Det är en ganska tidskrävande process och väldigt mycket mer komplicerad än vad jag kommer att gå in på. Priset på indigo är ganska högt (och tidigare sagt tidskrävande) därför framställs nästan all indigo på syntetisk väg idag. Fast detta är inget nytt "hittepå" utan den första syntetiska indigon utvecklades redan 1878. MEN japanarna, än en gång, har självklart några få fabriker där man fortfarande producerar naturlig indigo och dessa räknas idag som en av världens bästa. Japanarna är dock inte helt oerfarna på området då de använder naturlig indigo för färgning av den traditionella kimonon och den blåa färgen symboliserar även havet för landet.

Den här färgen symboliserar, för många, rebelliska ungdomar på 1950-talet och man kopplar den blå indigo färgen till rå denim som använts av såväl cowboys som James Dean. Från början använde man det till färgning av ull men gick sedan över till bomull och med det denim. Det som är speciellt med indigon är att det mattas av efter varje tvätt och ger jeansen deras speciella, unika och karaktäristika drag.

Tack å hej kycklingpastej!

Inga kommentarer: