lördag 13 december 2008

LUCKA 13 - LEE


Den som startade hela karusellen hette Henry David Lee och föddes i Vermont 1849. Han började sin karriär i oljebranschen. Tyvärr drabbades han senare av svår hosta, sömnbesvär med mera, och fick sedan dagnosen tuberkulos. Läkarna rådde honom att flytta till västra USA som, på den tiden, hade renare luft. Därför styrde han skutan mot Kansas och bosatte sig i Salinas år 1889. Han startade H.D. Lee Merkantile Company, som kom att bli den största leverantören av mat mellan Kansas City och Denver. Senare utökades affärerna till att även sälja tyg, möbler och pappersvaror.


Henry David Lee var ingen tålmodig man och när hans leverantörer i östra USA inte kunde garantera honom tillförlitlig leverans av arbetskläder så öppnade han givetvis en egen fabrik och satte igång att tillverka jackor och snickarbyxor. Enligt sägnen klagade hans chaufför på att kläderna blev smutsiga när han jobbade med bilen, och någon av dem kom på snilleblixten att sy ihop byxor och en långärmad skjorta. Overallen var född som fick namnet Lee union-all. Det blev en succé och Lee startade ytterligare tre fabriker och tjänade goa stålar.

1924 tog Lee Company fram modellen 101 som riktade sig till cowboys och deras motvarigheter i Hollywood. 101 - orna var gjorda av tjockare denim som tålde att slitas mot sadeln och hade även hidden rivets (som jag skrivit om innan) så att de inte skulle repa sadeln. Alla började fråga runt var de hade fått tag på de där schyssta brallorna och så var produktionen i full gång!

1926 bytte Lee Company ut knapparna i gylfen mot blixtlås. Detta för att saker och ting skulle bli enklare för pinknödiga farmare. Lee Company var först ut med att sy detta i jeans och fick namnet "whizit" då det lät ungefär som när man drar ner ett blixtlås.

Men frågan kvarstår dock; Vem var det egentligen ansvarstagaren till Lee´s stora framgång från början? - var det Lee själv eller var det den anonyme chauffören? Njae, om vi säger så här. När Lee dog så efterlämnade han ett stort arv till sin chaufför och här kan spekulationerna starta. Var chauffören den verklige uppfinnaren? Det får vi nog aldrig reda på!

Trevlig Lucia!

Inga kommentarer: