tisdag 16 december 2008

LUCKA 16 - "Stark som jeans"

Som jag nämnt i tidigare inlägg så var jeans ett väldigt slitstarkt plagg. Hur slitstark var det då egentligen? Jo det ska jag berätta för er!

I Kalifornien bestämde sig en man vid namn Elton Schram att år 1938 att använda ett par jeans som bogserlina. Ja hör och häpna! Det gick alldeles utmärkt och efter händelsen så skrev han till Levi Strauss & Co för att berätta vad han haft för sig. Allt hade startat med att Eltons vän hade kört av vägen. Ingen av dem hade någon bogserlina och närmsta samhälle låg 6 km bort. Då kom Elton på att han hade ett par gamla Levi´s i bagaget. Processen gick till sådan att han knöt fast ett byxben i respektive bil och lyckades faktiskt att bogsera sin vän hela vägen utan att jeansen fick en enda skråma!

1939 slog sig Lee Company ihop sig med en känd skämttecknare och skribent vid namn Robert Ripley. Han producerade sen en rad annonser som skulle visa hur slitstarka och hållbara Lee jeans var. I en av annonserna så körde en stor ångvält över ett par jeans som låg på gatan och i en annan så stod en man i fickorna på sin vän, allt detta utan att det blev några skador på jeansen. Bevis nog?

Njae, 1999 genomförde även ett par forskare från Cornell University och Sciencenter i New York ett test i vilket de hissade upp en 1,6 ton tung bil i en lyftkran hängande i sju par jeans. Testet klarades galant och och man plockade bort jeansen en efter en. I slutändan hängde bilen och dinglade i endast ett par jeans! Byxorna höll ända till dess att man höll på att fira ner bilen, då hördes ett rejält brak och jeansen gick sönder. Precis övanför knäna gav de tillslut vika. Men det säger i alla fall mig vilket "styrketyg" vi har att göra med.

Inga kommentarer: