måndag 8 december 2008

LUCKA 8 - WRANGLER


På 1940 - talet fanns det bara två stora namn i jeansvärlden; Levi´s och Lee. När Blue Bell, som Wrangler hette från början, försökte att ta sig in på marknaden så ville de övertyga köparna om att just deras jeans var mycket bättre än andra. Deras metod var att låta cowboys använda deras jeans då de uppträdde på rodeon. Detta var dåtidens stora jippon så vem skulle då inte vilja ha ett par?! Rättigheterna till märket Wrangler köptes in och i sammarbete med rodeostjärnor som Jim Shoulders, Bill Linderman och Freckles Brown lanserade man den första jeansmodellen, 13MWZ, som genast rodeofansen hakade på då de ville ha allt som deras hjältar bar.
Jeansen hade definitivt gjort stor succé på landsbygden, men i storstäderna så betraktades de fortfarande som arbetarbyxor. 1939 - 1945 drog krig in över världen. Jeansföretagen utrustade soldaterna med plagg som inte såg ut som jeanskläder men var gjorda av samma kraftiga och starka tyg. Blue Bell tillverkade 24 miljoner militärplagg under kriget!

Krigsransoneringen innebar att det blev brist på jeanstyg och detta medförde i sin tur att de blev ännu mer uppskattade och populära. Det blev status att äga ett par eftersom det var så svårt att få tag på ett par. Vid varje ny försändelse så stod folk på rad i stora köer utanför butikerna.

På 1930- 1940 talet hände något som också bor nämnas; det var Wrangler Jeans som kläckte den lysande idén med att anpassa avståndet mellan linning och gren efter benlängden. Från början fanns det byxor med olika benlängd, men alla hade samma avstånd mellan linning och gren. Det innebar att på en kort man kanske linningen hamnade uppe vid revbenen medan den på en lång man hamnade nere på höfterna. Detta gjorde att jeansen genast blev mycket mer bekvämare och försäljning tog ordentlig fart. Det var också Wrangler som var först ut med att använda broken twill, som jag kommer att berätta om mer vid ett senare lucköppnande :)

Idag är vart femte par jeans som säljs i USA ett par Wrangler. Den klassiska sömmen på bakfickan, i form av ett "w", representerar Wranglers kännetecken och dess rötter i den amerikanska cowboykulturen!

Inga kommentarer: