måndag 1 december 2008

LUCKA 1 - Selvage denim


Under första luckan hittar vi; SELVEDGE DENIM

Skillnaden mellan vanlig denim och selvedge denim är det sätt som man väver tyget på. Förr vävdes alla denimtyger med en skyttel, det vill säga den där grejen som trär tråden fram och tillbaka i vävstolen. Skytteln gör att det finns en kant i varje ände av tyget som är helt stabil, nämligen där skytteln vänt för att sedan åka tillbaka igen. Denna kant heter stadkant eller selvedge/selvage på engelska och det innebär gör att tyget omöjligt repar sig. Det är stadkanten som har gett namn åt tyg som vävs på detta sätt - Selvedge denim.

Skytteln innebär förstås en begränsning i hur snabbt man kan väva. Så för att göra vävstolarna snabbare så var man tvungen att hitta på ett nytt sätt. Då kom projektilvävstolen till. Den skjuter genom tråden i vävstolen med en projektil, och sedan skärs tråden av innan nästa skjuts in. På det här sättet kan man väva mer än dubbelt så snabbt som med skyttelvävstolen. Alltså mycket mer effektivt och mer lönsamt!

MEN eftersom tråden man väver med inte längre åker fram och tillbaka får man ingen selvedge. Därför måste man hindra tyget från att repa sig med att lägga en overlocksöm (en typ av sicksacksöm) i båda sömmarna i byxbenen. Selvedge denimjeans har bara overlocksöm på insidan av benen eftersom stadkanten används på utsidan.

Tidigare hade de allra flesta jeans selvedge. Men efter det att Levi´s tygleverantör Cone Mills köpte nya vävmaskiner 1983 så försvann den. Nu hittar man nästan bara selvedge på dyra specialjeans. Men visst finns det undantag.

Traditionellt markerar man selvedge kanten med att väva de sista millimetrarna med en vit-röd-vit kant. Som man enkelt kan hitta på äldre jeansmodeller. Vik bara upp byxbenet på utsidan. Ser det ut som på bilden har du ett par selvedge denim i handen! :)

Inga kommentarer: