torsdag 18 december 2008

LUCKA 18 - Right hand- /left hand- & broken twill

Okej, för att inte göra det här alltför krångligt så tänkte jag bara dra en snabbis om vad dessa uttryck betyder!

Vi börjar med Right Hand Twill!
Namnet har det fått av att mönstret i tyget går i höger riktning. Det går till på det sättet att när man har vävt tyget så har skytteln har gått från det övre högra hörnet ner till det nedre vänstra. I jeansindustrin har Levi´s alltid kört den här typen på bla deras 501, men idag är det faktiskt så att de flesta jeans ute på marknaden har Right Hand Twill. Om ni vill veta om ni har Right Hand Twill så sätt er bara ner och lägg höger hand på låret, om väven följer ert pekfinger så har ni ett par Right Hand Twill brallor på er :)

Sen har vi förståss motsvarigheten Left Hand twill.
Här har man vävt tyget tvärtom, alltså börjat från det övre vänstra hörnet och sedan ner till det nedre högra hörnet. Lee använder bla den här typen i sina jeans.

Skillnaden mellan Right Hand Twill och Left Hand Twill kan man se i slitningarna. Kvaliteten i Left Hand blir mycket mjukare och slitningarna är mycket jämnare och inte alls lika skarpa. Right Hand blir mycket kornigare och dess slitningar är mer framträdande.

Vi får ju inte glömma Broken Twill. Här har man istället, för ovanstånde tillvägagångssätt, vävt tyget och varvat både Right Hand och Left Hand i samma tyg. Resultatet blir som ett zick-zack mönster. Det var Wrangler som var de första att använda denna metoden 1964.

Så sao va att me de!

Inga kommentarer: