söndag 14 december 2008

LUCKA 14 - Denim

Idag tänkte jag upplysa er lite om bakgrunden till ordet "denim". Allt satte igång på 1700 - talet då amerikanska fabriker började att framställa denim av bomull, men själva ordet "denim" härstammar i själva verket från ett franskt tyg vävt av silke och ull. Tyget tillverkades i Nimes, Frankrike och fick namnet "serge de Nimes". Butiker i England började att importera tyget och kortade samtidigt ner namnet till "deNimes" eller "denim". På den här tiden räknades denim till en av världens starkaste textilier. Vissa historiker menar till och med att Christopher Columbus segel var gjorda av denim då han tog sig till Amerika. Sant eller inte må vara osagt, men visst hade det varit coolt om det hade varit så!

De första byxorna som tillverkades av denim kallades "jean" och gjordes i Italien och bars då främst av sjömän. Levi Strauss använde sig inte av italienska tyger och hans byxor var heller inte av samma sort som de sjömännen bar, så han gillade aldrig ordet "jeans". Det var först flera år efter hans död som Levi Strauss & Co började att använda sig av detta ordet. Så Levi himself kanske ligger och vrider sig i graven nu ;)

1 kommentar:

Unknown sa...

Japanska Sugar Cane gillar tydligen inte heller termen "jeans". Dom kallar sina plagg för "waist dungarees" vad jag förstått. Vilket kan tolkas som hängselbyxor utan hängslen. Eller snickarbyxor utan snickare. Nä nu blev det konstigt.