onsdag 3 december 2008

LUCKA 3 - Sanforisering

Under lucka 3 finner vi begreppet;

"SANFORIZED" eller "SANFORISERAT" som det på svenska heter!

När man köper jeans nu för tiden har tyget krympts i förväg. Man kan ta hem dem, tvätta dem och de bibehåller i stort sett samma längd och vidd. När de första jeansen såldes var tyget inte lika sofistikerat. De flesta "midjeoveraller" var stora och säckiga. Det viktiga var att de var slitstarka, inte moderiktiga. Men det fanns ändå ett sätt att få byxorna att sitta bättre; hoppa ner i en boskapsbassäng. Tyget krympte i vattnet, och om man hade jeansen på sig medan de torkade, formade de sig efter ens kropp. Resultatet hade förmodligen blivit detsamma om man hade tvättat jeansen och satt på sig dem blöta, men guldgrävarna tyckte kanske att det var roligare att hoppa ner i boskapsbassängen än att tvätta.

Hur går då den här metoden till idag?

Jo, sanforisation är en process/behandling som används för bomullstyger främst och de flesta textilier tillverkade av fibrer. Den här metoden uppfanns på 1930 talet av Sanford Lockwood Cluett (1874-1968) . Det är en metod man anväder för vävt tyg för att minska krympning som annars skulle uppstå efter tvätt.

Ska försöka att förklara hur den här processen går till. Tyget matas in i sanforiseringsmaskin och där fuktas det med antingen vatten eller ånga. En roterande cylinder pressar ett gummiband mot en uppvärmd roterande cylinder, tyget dras ut och därefter krymper det till sin slutliga storlek. Ju större tryck som gummiband ger desto större krympande effekt efteråt.

Syftet med processen är att tyget ska vara färdigkrympt så att man under klädesproduktionen slipper att tvätta färdiga kläder. De flesta jeansen som finns ute i handeln idag är redan tvättade i fabrikerna tex för att få fram en konstgjord slitning och då krymper de inte speciellt mycket.

Inga kommentarer: